Moreware AB | Smarta tips för smarta produkter

Vem kan läsa din e-post?

Har du någonsin funderat på vem som kan läsa e-post du skickar? Då, har du säkert hört att e-post skickas i ren text-form över nätverk och över internet – och att vem som helst med en avancerad kunskap i området kan läsa den e-post och de bilagor du skickar.

Så hur löser man problemet?

Det finns, tack och lov, en standard för detta som gör att du kan välja att din e-post, med bilagor,  skickas i krypterad form och endast kan läsas av den avsedda mottagaren. Lösningen innebär att du införskaffar ett e-postcertifikat, vilket kostar några hundralappar per år. När du installerat e-postcertifikatet på de datorer och enheter du skickar e-post från kan du sedan välja att skicka e-post krypterat när du skickar information som du vill skall vara skyddad från insyn.

Rent praktiskt fungerar det så här:
När du har installerat ett personligt e-postcertifikat, så kan du välja att signera och kryptera dina meddelanden som du skickar – det brukar vara en liten symbol i din e-postklient som du klickar på för att signera och en annan för att kryptera.

När du skickat ett signerat meddelande till en person, så lagras något som kan ses som ett “öppet hänglås” på hens dator. Detta hänglås används för att jämföra alla meddelanden som kommer från din e-postadress och på så vis kontrollera att det är du som är avsändaren – är hänglåset lika dant, så är det du som är avsändaren.
När jag, som redan har ett personligt e-postcertifikat installerat på min dator, har fått ett signerat mail från dig kan jag skicka ett krypterat mail till dig. I och med att jag skickar till din e-postadress så använder datorn ditt öppna hänglås och låser meddelandet med det för att kryptera meddelandet, vilket gör att bara du kan läsa det eftersom du är den ende som har nyckeln till hänglåset.

Till sist, se till att ta backup på hela din “hemkatalog” på datorn, så att du även har din nyckel säkerhetskopierad – annars kan det hända att du inte kommer kunna läsa krypterad post som kommit till dig.


Dela denna artikel

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail